Van az a finomság, ami gyorsan elkészül és annyira finom, hogy megnyaljuk utána a tíz ujjunkat, és ami egész évben elkészíthető, de mégis, leginkább ilyenkor van itt az ideje. Ilyenkor jó bekapcsolni a sütőt és amíg sül ez a csodás szilvás csokoládés torta, lehet készíteni egy liternyi gyömbérteát, asztalra tenni a diót és a mézet, és ha nagyon hangulatban vagyunk, akkor gyújthatunk egy gyertyát is. Leülhetünk egy székre a sütő mellé és amíg várunk, addig lustán pihentethetjük az ölünkben dolgos két kezünket (vagy birsalma kompótot kanalazunk mézzel) és a nyárra gondolunk, ami elmúlt és az őszre, ami beköszöntött.
Nem, nem beköszöntött, hanem csak úgy berontott. Szinte kopogás nélkül.
De ha már itt van, köszöntsük illendően és lássuk vendégül magunkat.
Például almás lepénnyel és szilvás csokoládé tortával és…és mit nekünk ősz?
Jöhet akár a tél is.
Szilvás csokoládé torta:
Egy jénai edényt kivajaztam. 25 dkg apró szemű zabpelyhet 5 dkg darált dióval elkevertem. Tettem bele két evőkanálnyi holland kakaóport és egy fél tábla 85%-os étcsokoládét apróra darabolva. Fahéjjal, ánizzsal és reszelt gyömbérrel ízesítettem. 50 g kókuszzsírral összemorzsolgattam és hozzáadtam kb. fél kg szilvát, amivel olyan állagot tudtam elérni, hogy kézzel bele tudtam nyomkodni a tésztát a jénaiba. Előmelegített sütőben 3/4 órán át sült. Amikor kihűlt, 1 doboz kókusztejszínben felolvasztottam 100 g 85%-os étcsokoládét és a tésztára simogattam. Tetejére csokiforgácsot tehetünk, ha még mindig úgy érezzük, hogy hiányzik hozzá valami.
Az almás lepényhez vaj helyett kókuszszírt, liszt helyett kókusz-és zabpehelyliszt keverékét használtam, minden másban hagyományosan jártam el.
Most pedig már lehet is gyertyát gyújtani, beleülni a hintaszékbe, magunk mellé készíteni a mézes gyömbérteát, előbb szilvás tortát kóstolni, aztán almás lepényt eszegetni és közben jól kinevetni a hideget.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: