hogyan

A nyár édes íze avagy ettünk falombot

Van az a tábori dal, amiben valaha arról énekeltünk, hogy mindenfélét ettünk már, talán még falombot is, mégpedig eperfa lombot és hogy ettünk mi már mindenféle jót, jót, jót. Hát ezen a nyáron is ettünk, de ha a nyár édes ízére gondolunk,  akkor nemcsak az ételek és italok ízére, vagyis a konkrét ízélményekre lehetne gondolni, hanem bármire, ami nyáron különösen édes és finom. Például egy jó szabadtéri színházi előadás alatt egymás kezét fogni és súgni, hogy milyen jó itt lenni, vagy egy koncerten egymás kezét megszorítani és mondani, hogy igen, ezekért a dalokért érdemes volt eljönni, vagy csak úgy ülni a Tisza partján, a Duna partján, Székelyföldön, a Hargitán,  bárhol, akár még otthon is és hálásan azt mondani, hogy milyen szép itt, milyen jó itt minden. 

De most szűkítsük le az élvezeteket az ízekre. Nézzük, mit kóstoltunk az idén nyáron, mi az, ami emlékezetesen finom volt. Édes is jöhet, sós is, jöhet mindenféle, a választék  bőséges, mert hogy talán eperfa lombot éppen nem, de ezen kívül szinte mindent kóstoltunk és ettünk és tettük ezt igen jó étvággyal.

A nyár legjobb fagyija Székelyudvarhelyen a kézműves diófagyi, városunkban a Fórumban az étcsoki és  Poroszlón a Sarokház Cukrászdában a citrom és szintén az étcsoki. Óh, és a Római-parton a Cziniel Cukrászda cukormentes étcsoki fagyija.

A nyár legjobb jégkréme a Carte d’Or étcsokoládés és belga csokis változata.

Mézédes görögdinnye, őszibarack és szilva.

Levesek közül Gyergyószárhegyen Öcsi bácsiék csorba levese.

A gyergyói Basa Fogadóban a  tepsis csülök. 

A kalotaszentkirályi Kati néni hájas tésztája.

Zetelakán az Ervin-féle bográcsos pincepörkölt.

Tiszaörvényen a Hello Hal Halfalodában a süllőből készült gyros.

A Patkós Csárdában roston sült süllő káposzta salátával.

Házi kenyér áfonyalekvárral. Vajas kenyér kibédi lilahagymával.

Székely köményes pálinka és áfonya pálinka.

Csíkszereda, Nagyi Cukrászdája, csokitorta.

Itthon anyukám lebbencs levese és túrós palacsintája.

És hogy én mit főztem a nyáron? Nem merem ugyan  egy lapon említeni magam a fentiekkel, már ami az ízeket és úgy általában az ízélményeket illeti, de elárulom, hogy  húst hússal és zöldséget zöldséggel és hízni valószínűleg attól is lehetett, mert mérlegre egy darabig nem szívesen állnék.

És a nyárnak még nincs is vége.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!